Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Cjeloživotno učenje - zalog za budućnost

06.02.2017.

Ideja o cjeloživotnoj karijeri u okviru stalnog posla koji se temelji na obavljanju svakodnevnih dužnosti zahvaljujući nekoliko davno usvojenih vještina čini se danas jednako staromodnom kao i fiksni telefonski apart – ideja je to koju povezujemo s udobnošću i opuštenošću, ali koja je za današnje potrebe nepraktična i neupotrebljiva.

Neprestano prilagođavanje novim okolnostima, dostupnost i stremljenje ka izvrsnosti imperativi su u današnjem poslovanju te ne čude brojni team-buildinzi, edukacijski posjeti i tečajevi usavršavanja kojima pribjegavaju suvremeni poslodavci kako bi potaknuli svoje zaposlenike na stjecanje novih vještina i brušenje starih.

Slobodni stručnjaci (tzv. freelanceri) možda su još i ranije shvatili kako se praćenje novih trendova u poslovnom i obrazovnom svijetu itekako isplati, a takvo hvatanje koraka s vremenom bit će neizostavan dio profesionalnog života budućnih, ali i mnogih sadašnjih generacija. Stoga se postavlja pitanje: kako se nositi s tim izazovom i kao zaposlenik neke institucije i kao „slobodnjak”? Kako se proaktivno uhvatiti u koštac sa zahtjevima poslodavaca, društva i u konačnici samog Zeitgeista?

Točno je to da stjecanje novih vještina često podrazumijeva izlazak iz vlastite zone komfora, ali barem ne mora značiti i napuštanje udobnosti vlastite kućne sofe. Naime, raznovrsni tečajevi, treninzi i predavanja nude se online, a kao potvrda stečenog znanja izdaju se certifikati, svjedodžbe, čak i diplome nekih sveučilišta.

Za sve one koji ne znaju gdje početi, slijedi nekoliko zgodnih izvora za poduzimanje prvih koraka u pravom smjeru:

1. Coursera je jedna od najpoznatijih web-stranica u području cjeloživotnog učenja, koja se može pohvaliti suradnjom s brojnim europskim i svjetskim sveučilištima te renomiranim institucijama. Putem ove platforme možete slušati tečajeve Sveučilišta u Kopenhagenu o nastanku solarnog sustava, učiti kako se akademski izražavati od profesora lingvistike sa Sveučilišta u Lundu ili pak otkrivati svoju umjetničku stranu slušajući predavanja u organizaciji svjetski poznatog muzeja MoMa. Mogućnosti su goleme, samo trebate pronaći svoju nišu.

2. Želite li steći informatičke ili matematičke vještine, u tome vam može pomoći Udemy. Pregledni popisi i tematska podjela na njihovim stranicama uvelike olakšavaju pronalaženje područja u kojima želite poboljšati svoja znanja. Nisu svi  tečajevi besplatni, ali često se nude razni popusti.

3. Ako želite učiti i istodobno teoriju pretvoriti u praksu, na stranici Creative Live možete sudjelovati u radionicama koje se prenose uživo.

4. Ponekad je pak dovoljno slušati te oni skloniji postupnom upijanju znanja mogu pribjeći stranici Reddit Lectures, na kojoj se mogu naći video-zapisi s predavanja istaknutih profesora i mislilaca, ili pak stranici FORA.tv, putem koje možete prisustvovati raznoraznim panel-diskusijama i konferencijama akademske, znanstvene i poslovne zajednice.

5. Za što brže i uspješnije pronalaženje besplatnih tečajeva po područjima interesa tu je Massive Open Online Courses, gdje se nudi najopsežniji popis tečajeva i kolegija u području visokog školstva koji se mogu polagati online.

Opcije za učenje i usavršavanje zaista su sve brojnije i kvalitetnije, a i odnos prema njima se mijenja – sve više poslodavaca priznaje i cijeni ovakvo dodatno usavršavanje.

Kao vrsni poznavatelji jezika i jezikoslovlja, prevoditelji su osobito svjesni toga da proces učenja nikada nije zaokružen. Uvijek postoji prostor za napredak, nadogradnju vlastitih znanja, stjecanje novih sposobnosti i kvalifikacija, bilo širenjem vokabulara u određenom području, specijalizacijom kao što je primjerice stjecanje vještine simultanog ili konsekutivnog prevođenja ili učenjem kako raditi s najnovijim CAT alatima. Uz korisne online tečajeve, nude se i raznovrsne radionice, specijalizirani seminari i škole prevođenja kojima je svrha olakšavanje tog procesa cjeloživotnog ulaganja u vlastite sposobnosti.

Za ohrabrivanje prevoditeljske zajednice u tom pogledu bitno je i povezivanje s kolegama, razmjena iskustava i suradnja, koji su neizostavni čimbenici u profesionalnom razvoju prevoditelja, osobito slobodnjaka. Stjecanje novih stručnih znanja i unapređivanje postojećih, posebice u kolegijalnoj okolini i atmosferi podrške i međusobnog razumijevanja, ključni su za napredak u prevoditeljskom obrtu ili zaposlenju. Na tom vas putu snažno podupiremo i želimo vam puno sreće i uspjeha u postizanju novih ciljeva i razvoju stručnih vještina!  

photo blog
Akcijske cijene Tradosa

POSEBNA PONUDA VRIJEDI DO KRAJA SIJEČNJA!

photo blog
Pet prevoditeljskih preporuka za čitanje na plaži

Napokon vrijeme godišnjih odmora! Ali, to ne znači da odmarate od ljubavi prema jeziku. Donosimo nekoliko prevoditeljskih preporuka za čitanje!

Website Security Test