Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

18 savjeta za prevoditelje

22.02.2016.

Svima nam je poznat taj slatki osjećaj: kad na nekom neplaniranom mjestu, u neplanirano vrijeme na um padne savršeno rješenje za neki prijevod koji nas je kopkao satima ili danima. Autorici ovog teksta nemali se broj puta dogodilo da usred noći ustaje i traži papir i olovku, da se glupavo smješka u tramvaju od zadovoljstva, da prekida prijatelje na kavi jer mora nešto hitno zapisati. A vjerujemo da se slično događa i vama.

To je ona genijalna, nadahnuta strana prevođenja, to je ono zašto radimo to što radimo. A kako to radimo? Izdvojili smo nekoliko principa i savjeta za prevoditelje:

1. Ne morate znati prevesti baš sve: dobro pogledajte tekst koji vam se nudi na prijevod, odvagnite možete li ga dobro prevesti. Kažu kako je dobro mjerilo spremnosti na prijevod da si prevoditelj postavi pitanje: želim li da pod ovim prijevodom stoji moj potpis?

2. Budite profesionalni: odgovarajte na e-poruke ljubazno i unutar 24 sata – možda i radite od kuće u pidžami, ali to ne znači da vaša poslovna komunikacija zaslužuje nemarni tretman.

3. Održavajte komunikaciju: nakon što ste dobro ocijenili možete li prevesti tekst i u kojem roku, uspostavite odnos s voditeljem projekta u agenciji ili klijentom, najavite eventualna pitanja, razgovarajte o tekstu – imate pravo dobiti sve informacije koje mogu utjecati na kvalitetu prijevoda

4. Obratite pažnju na detalje: prevodite stručni tekst i čini vam se da neki detalji nisu sasvim točni, da se brojke ne podudaraju izračuni? Provjerite, ispravite, napomenite (idealno – autoru). Niste najsigurniji u značenje neke riječi, fraze? Provjerite, raspitajte se, provjerite ponovno.

5. Ne pojednostavnjujte (previše) tekst: pratite autorovu misao, nemojte je komentirati.

6. Imate veliki projekt? Ispišite ga: uzmite crvenu olovku u ruke, udobno se smjestite i pregledajte tekst daleko od zaslona. Uz šalicu najdražeg čaja.

7. Planirajte rad (jako) dobro: to znači da planirate i kada ćete raditi pauze, pretraživati izvore, protegnuti noge, skuhati ručak, prošetati psa. Da, možda možete sjesti i prevesti 11 kartica u jednom danu ako je takva stiska, ali želite li zbilja tako raditi svaki dan?

8. Ne preskačite faze prijevoda: Prva ruka prijevoda, druga ruka prijevoda, treća ruka prijevoda, lektura, uređivanje teksta, završno čitanje – to je recept za dobar prijevod, i kao kod svih drugih recepata, nema preskakanja i nema izuzimanja.

9. Čitajte sve što vam dođe pod ruku: dobar prevoditelj je u tijeku sa zbivanjima u politici i društvu, znanosti i kulturi.

10. Usavršavajte se:  radite marljivo, predano i savjesno, pohađajte radionice, educirajte se, postavljajte pitanja, povezujte se s kolegama.

11. Pišite: radite na svom jeziku, izražavajte se, promišljajte jezik, prevodite fraze i poslovice za vježbu, usudite se poigrati s jezikom.

12. Radite s CAT alatima: prije ili poslije pojavit će se potreba da radite s CAT alatima – počnite, pokušajte.

13. Ne zaboravite na čitatelja: pišite jasno i primjereno (publici i svrsi teksta) – čak i najkompleksnije ideje mogu se prenijeti tako da svima budu jasne.

14. Cijenite svoje klijente: niti jedan prijevod nije manje važan. Dobar prijevod vam je karta za sljedeću suradnju.

15. Pouzdano dobar jezik, pouzdano ispoštovani dogovori: pravopis, gramatika, primjeren stil, precizan i jasan prijevod, i sve to dostavljeno na vrijeme.

16. Je li tekst dovoljan? Provjerite u kojem formatu klijent očekuje prijevod. I dakako, dogovorite naknadu za takvu uslugu.

17. Zauzmite se za sebe, ali imajte i razumijevanja prema klijentu. Na kraju dana, ono što nudite je usluga, a odnos s klijentima je dio takvog poslovanja.

18. I ne zaboravite: učenje (i stranog i materinskog) jezika nikada ne završava.

 

 

 

photo blog
Akcijske cijene Tradosa

POSEBNA PONUDA VRIJEDI DO KRAJA GODINE!

photo blog
Pet prevoditeljskih preporuka za čitanje na plaži

Napokon vrijeme godišnjih odmora! Ali, to ne znači da odmarate od ljubavi prema jeziku. Donosimo nekoliko prevoditeljskih preporuka za čitanje!

Website Security Test