Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Održali smo seminar o tuđicama s Nives Opačić

Jučer, u četvrtak 1. 12., održali smo seminar "Hrvatski u zagradama (ili ni to) - tuđice da ili ne (H54)" na kojem je govorila mr. sc. Nives Opačić. 

Naslov seminara odnosi se na naviku nekih medija i autora da rabe strane riječi a u zagradama navedu pojašnjenje ili prijevod na hrvatski. Upravo smo o tom prodoru stranih riječi, mahom iz engleskoga, govorili na seminaru: kako i zašto do toga dolazi, koji su mehanizmi prijenosa i prilagodbe, te koja je uloga prevoditelja u tom procesu. 

Kao i do sada, tema iz hrvatskog jezika izazvala je velik interes naših polaznika, a kada su čuli da je ovo (možda) posljednje predavanje Nives Opačić, nije ni čudo da je naša učionica bila dupkom puna i da je atmosfera bila sjajna! Prijateljski, vedri razgovori, malo etimologije, frazeologije, red anegdota, red lingvistike, i puno, puno iskustva i zdravog razuma ono su što je učinilo ovaj seminar doista nezaboravnim, i izvanrednom točkom na još jedan uspješan semestar seminara i radionica za prevoditelje. Pogledajte kako nam je bilo, a nama preostaje uživati u materijalima koje nam je pripremila prof. Opačić i nadati se da će se predomisliti i vratiti se uskoro predavanju!

Podijeli na:
Website Security Test