Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Zapisi engleskog lektora - kalkovi i duh jezika (E72)

Jeremy White, B.A., Trinom, Strojarska cesta 24
04.03.2016.

Uvodna riječ predavača
Od samog početka bilo je vrlo napeto
Željka se dobro opremila
Na seminaru su sudjelovale i naše drage predavačice Lara i Stela
Jeremy White, predavač
Radna atmosfera uposlenih sudionika

Kako nam je bilo na seminaru? 

Napravili smo još jedan seminar za pamćenje! Uz punu učionicu sudionika željnih znanja i izazova, i iskusnog lektora koji je pritom i izvorni govornik engleskog jezika, bilo je pravo zadovoljstvo raditi.

Jeremy White predstavio je vrlo kompleksnu i specifičnu temu koja zadaje muke svim prevoditeljima engleskog jezika: kako prijevod što više približiti duhu engleskog jezika, što učiniti da prijevod bude što vjerniji autentičnom engleskom tekstu. Iskustva i komentari polaznika su pokazali ono što nažalost svi znamo, da se prevoditelji svakodnevno bore s vrlo kratkim rokovima za isporuku prijevoda i najčešće jednostavno ne stignu provjeriti svaku grešku. Upravo se tu ovaj seminar pokazao kao izuzetno koristan – prvo tako što je predavač sistematizirao i razložio najčešće pogreške koje rade prevoditelji koji nisu izvorni govornici, a zatim tako što je s polaznicima prošao kroz čitav niz primjera i vježbi koje su pomogle utvrditi gradivo. Polaznici su tako istrenirali sami sebe da obrate pažnju na problematična područja i u konačnici prevode bolje. Uz sve to, stigli smo se i našaliti i dobro zabaviti, a u takvom je okruženju uvijek dobro učiti!

 Komentari polaznika

  „Zanimljivo je čuti mišljenje izvornog govornika o najčešćim pogreškama u prevođenju na engleski. Sve pohvale predavaču!" 

  „Uvijek je korisno čuti izvornog govornika, a posebno nekog tko dobro poznaje jezik i njegovu strukturu. Izvrstan poticaj za daljnji rad."

  „Korisno, oblino, veselo. Sad znam da ništa ne znam." 

  „Odlični primjeri i predavač koji suvereno vlada materijom i čak iz naizgled izvrsnog prijevoda izvuče još bolji. " (G. Mršić, Booking.com)

  „Treba nam više ovakvih seminara (jedan u svakom semestru bio bi idealan). Jeremy je super – simpatičan, neposredan, kompetentan i gušt je raditi s njim. " (Lj. Nevistić, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture)

 „Odlično! Jako korisno i praktično!"

 „Malo usporiti, možda svaki primjer ponoviti ili jasnije reći što smo na kojem primjeru izmijenili, dakle iz 5. ubaciti u npr. 3. brzinu. :)"

 „Odlično organizirano i provedeno." 

 „Praktični primjeri, jasna pojašnjenja, vrlo korisno. Odličan predavač."

 „Vrlo zanimljivo. Odličan predavač." (L. Hölbling Matković)

Podijeli na:      
Website Security Test