Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Članovi i određenost u engleskom jeziku - kako si pomoći (E76)

Jeremy White, B.A., Supera, Jurišićeva 19, Zagreb
05.12.2015.

Kako nam je bilo na seminaru?  

Predzadnji seminar u ovom semestru posvetili smo članovima u engleskom jeziku. Članovi su često kamen spoticanja za prevoditelje – dok izvorni govornici o njima gotovo ni ne razmišljaju već ih upotrebljavaju instinktivno, našim prevoditeljima preostaje da uče, vježbaju i usavršavaju se.

Ova tema pojavila se posve organski, spontano na prethodnoj radionici predavača Jeremyja Whitea „Zapisi engleskog lektora – kalkovi i duh jezika (E72)“. I pokazala se kao pun pogodak! Reakcije na temu su bile odlične, i ponovno su nam se pridružile kolegice iz različitih djelatnosti i s različitim profesionalnim iskustvom, a i jedna studentica, što nas uvijek posebno veseli.

Predavač je u prvom dijelu seminara predstavio pregled znanstvenih spoznaja o članovima od samih početaka naovamo. Razjasnio je pojmove, predstavio usustavljena pravila i zatim za svako pravilo demonstrirao primjenu na nekoliko tipova primjera. Pun je pogodak bio i to što je predavač nekoliko dana prije seminara od nekih polaznika prikupio nekoliko primjera prijevoda. Tako su polaznici vježbali upravo na onom tipu tekstova koji i sami najčešće prevode, što je doprinijelo veseloj atmosferi povezivanja i razmjene iskustava. Kroz čitav seminar obuhvaćeni su koncepti, značenja i upotrebe članova u standardnom engleskom jeziku, uz još mnogo vježbi. Pokazalo se jako korisno i to što je predavač otkrio nekoliko „trikova“ za analizu teksta i rečenice i za određivanje vrste člana.

Izvrstan predavač vodio je dobro strukturiran seminar neophodan za sve prevoditelje engleskog jezika, a istovremeno je atmosfera bila vesela, prijateljska i kolegijalna, što su polaznici primijetili i na kraju nagradili spontanim pljeskom i odličnim ocjenama. Želimo nam svima još ovako dobrih seminara!

Pogledajte što su rekli polaznici:

 Komentari polaznika

  „Korisno i poučno." (A. Pavić)

  „Jako korisno, osobito trikovi za određivanje određenosti/neodređenosti.“ (T. Kovač, Verbacta Prof d.o.o.)

  „Zanimljivo i poučno! “ 

  „Jako motivirajuće i zanimljivo.“ (Đ. Benčević Bajić, Hrvatski Telekom d.d.)

 „Izvrstan seminar, odličan predavač“ 

  „Vrlo korisno!" (D. Fila Butković)

  „Odlično“ 

  „Izuzetno dobar predavač i vrlo koristan seminar.“ (E. Kirigjija, Plinacro d.o.o.)

Podijeli na:      
Website Security Test