Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Lektoriranje vlastitog prijevoda - mali savjeti za vrsne prevoditelje (H51)

Dr. sci. Davor Nikolić, FFZG, Zagreb, Ana Grgić, prof., Zagreb , Supera, Jurišićeva 19, Zagreb
19.12.2015.

Počeli smo!
Naši predavači, Ana Grgić i Davor Nikolić
Naše drage kolegice
Prezentacija se vrijedno prati
Djelić vesele atmosfere - Ana Grgić
Davor Nikolić
Bilo je zbilja puno tema, hvala predavačima!

Kako nam je bilo na seminaru?  

Ovu smo godinu završili fantastičnim seminarom iz hrvatskog jezika  – „Lektoriranje vlastitog prijevoda – mali savjeti za vrsne prevoditelje“ zaslužio je čistu peticu!

Ana Grgić i Davor Nikolić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu održali su seminar na ovu neiscrpnu temu. Posebno nas veseli što nam se ovaj put pridružila i jedna kolegica koja nije prevoditeljica po struci, već poduzetnica koja uređuje svoje internetske stranice i želi da budu – dobro napisane! To mi zovemo svijest o jeziku!

Predavači su seminar koncipirali s jasnom slikom o prevoditeljskom radu i dali pregled tipova pogreški i nesigurnih mjesta koja muče prevoditelje. Bilo je govora i o odabiru pravopisa, jezičnom purizmu i jezičnim razinama. Uz pregršt primjera i odabrana mjesta u jeziku koja su čest izvor nedoumica, kao što su spojnica i crtica,  navesci, zarezi, prijedlozi, brojevne riječi, položaj enklitika itd., bilo je i puno pitanja iz prakse naših polaznika. Kao i do sada, na našim seminarima okupljaju se polaznici koji prevode u različitim područjima i za različite svrhe, ali svima je zajedničko da u svom radu žele biti što bolji. Na seminaru je postalo jasno da prevoditelji najviše muku muče s kompleksnim pravnim i administrativnim tekstovima, loše napisanim, koji se teško prevode i teško uređuju. Srećom, naši su predavači to predvidjeli, pa se vježbalo i komentiralo upravo takve primjere.

Seminar je prošao u ugodnoj, kolegijalnoj atmosferi, istovremeno i profesionalnoj i prijateljskoj, i nama je neizmjerno drago kao organizatorima da smo baš njime završili šesnaestu godinu održavanja seminara!

Pogledajte što su o seminaru rekli polaznici!

 Komentari polaznika

 "5"

 "Vrlo dobro uigran tim!" (Igor Ercegović, MUP)

 "Izvrstan seminar i izvrsni i stručni predavači"

 "Odlični predavači"

 "Izvrsno!"

 "Sjajno!!! Hvala puno!" (Helen Sinković. MUP)

 "Izvrsno"


Podijeli na:      
Website Security Test