Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Besplatni informatički alati za prevoditelje i njihova primjena u praksi

Tomislav Kojundžić, Trinom, Strojarska cesta 24
07.06.2016.

Počinjemo s osnovama
Polaznici su se brzo uključili u razgovor
Predavač Tomislav Kojundžić
Treba dobro rastumačiti osnovne pojmove
Jedan detalj sa seminara
Predavač objašnjava rad s alatima

Kako nam je bilo na seminaru?   

Jučer, 7. lipnja, održali smo posljednji seminar u proljetnom semestru 2016. Kao i mnogo puta do sada, bavili smo se informatičkim alatima koji prevoditeljima mogu značajno olakšati pa čak i poboljšati posao, samo smo se ovoga puta fokusirali na one alate koji su - besplatni. Znamo da naši kolege imaju različite potrebe i prevode u različitim kapacitetima, i nekima od njih ne treba kompleksan CAT alat poput Tradosa, i baš smo na njih mislili kad smo pripremali ovaj seminar.

Seminar je vodio naš kolega i iskusni prevoditelj Tomislav Kojundžić, koji je sam ove alate isprobao, proučio i puno radio u njima, te upoznao sve njihove prednosti i nedostatke. Nakon kratkog uvoda o CAT alatima i osnovnim konceptima poput segmenta i prijevodne memorije, Tomislav je vrlo kompetentno krenuo na obradu CAT alata OmegaT. Dosta je bilo govora i o vrlo važnoj temi osiguranja kvalitete pri čemu oba alata, a posebno Xbench, doista pružaju mnogo mogućnosti i funkcija. Na kraju su obrađeni načini pretraživanja uz korištenje Xbencha i preglednika Google Chrome, uz mnoge vrlo vrijedne trikove i praktične savjete prevoditeljima u radu. Vrlo koncentrirani i dobro raspoloženi sudionici i radna atmosfera pokazali su koliko je prevoditeljima ova tema značajna i korisna.

Jako nam je drago da smo upravo u takvom tonu priveli kraju još jedan uspješan semestar seminara za prevoditelje. Hvala svim našim polaznicima i predavačima, veselimo se druženju s vama u rujnu!

 Komentari polaznika

 "Odlično"

 "4" (Biljana Lončar)

 "Vrlo poučno i informativno" (Dubravka Ahatović)

 "Zanimljivo na razini informacije"

 "Vrlo stručan predavač, izvrsno pripremljen, ugodan u nastupu" 

 "Vrlo dobar seminar" (Branka Ključarić Filipan)

 "Izvrstan seminar, vrijedi ga ponoviti."

 "Jako korisno i kvalitetno obrađeno"

 "Radna atmosfera, kompetentan predavač, naučila sam dosta toga novoga" (Biljana Babić)


Podijeli na:      
Website Security Test