Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Gramatička i pravopisna pitanja - radionica

dr. sc. Marko Alerić, Trinom, Strojarska cesta 24
20.10.2016.

Smijemo se da ne bismo plakali nad primjerima gramatičkih i pravopisnih grešaka
Problematičnost tematike ipak je nakratko maknula osmijehe s lica
Dr. sc. Alerić na slikovit je način objašnjavao gradivo
Polaznici su pozorno slušali savjete predavača
Mnogi su imali i svoja pitanja

Kako nam je bilo na seminaru? 

Tema treće radionice jesenskog semestra, koja je održana 20. listopada 2016., bilo je uvijek aktualno pitanje hrvatske gramatike i pravopisa. Radionicu pod nazivom „Gramatička i pravopisna pitanja“ vodio je naš rado viđen predavač dr. sc. Marko Alerić u prostoriji centra za poduku Trinom. Svrha seminara bila je osvješćivanje gramatičkih i pravopisnih područja u kojima se najčešće griješi i uvježbavanje novih spoznaja na konkretnim primjerima. Polaznici su naučili i kako samostalno lektorirati i ispravljati vlastite tekstove, što je iznimno vrijedna vještina za sve one koji se bave prevođenjem.

U prvom dijelu radionice sudionici su se upoznali s pojmom standardnojezične kompetencije i njezinom primjenom u govoru i pismu, čestim gramatičkim i pravopisnim odstupanjima od norme, njihovim uzrocima i posljedicama. Predavač je uputio polaznike kako doraditi i ispraviti tekst i na sadržajnoj i na jezičnoj razini, odnosno kako lekturirati i korigirati tekstove, te je preporučio najrelevantnije normativne priručnike i ostale korisne izvore. Drugi dio temeljio se na brojnim primjerima na kojima je više od dvadest polaznika vježbalo uočavanje gramatičkih i pravopisnih pogrešaka kao i njihovo ispravljanje. U trećem dijelu sudionici su imali priliku primijeniti stečeno znanje na različitim zadatcima, a predavač im je detaljnije pojasnio ispravna rješenja i zašto su upravo ona točna.

Sudeći po stimulativnoj atmosferi koja je vladala u četvrtak, mnogobrojnim pitanjima i razmjeni iskustava iz vlastitog poslovanja, svjedočili smo još jednom iznimno uspješnom seminaru. Dr. sc. Alerić jasno je i pedantno pojasnio sve gramatičko-pravopisne nedoumice koje su iskrsnule i na jednostavan način polaznicima prenio svoje znanje. Ta nova saznanja polaznici odmah mogu početi primjenjivati u praksi i time poboljšati svoje prijevode i opću kvalitetu svoga rada. Drago nam je da smo i ovaj put organizirali dinamičan seminar zanimljive i iznimno korisne tematike, a kako su sami sudionici doživjeli sudjelovanje na radionici pročitajte ispod.

 Komentari polaznika

  „Vrlo solidno, premalo vremena za predviđene sadržaje.“ 

  „Izuzetno korisno. Premalo vremena – kao i uvijek!“

  „5“ 

  „Vrlo zanimljivo i korisno.“ 

 „Odličan!“ 

  „Odlično“ 

  „Vrlo ugodna atmosfera, odličan govornik“ 

  „Sjajno! “ 

  „Izvrsno!“

  „Vrlo korisno i opušteno.“ 

  „Odlično, zanimljivo, strukturirano, primjenjivo“ 

 „Super“

  „Izuzetno koristan“

Podijeli na:      
Website Security Test