Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Obrada terminologije za prevoditelje - izrada vlastitog glosara | M6E

Denis Pleić, prof., Trinom, Strojarska 24
04.05.2017.

Kako nam je bilo na seminaru?  
U četvrtak, 4. svibnja, održali smo šesti mali seminar čija tema je ovaj puta bila obrada terminologije. Voditelj, Denis Pleić, vrlo iskusan prevoditelj s natprosječnim informatičkim predznanjem potrudio se prikazati kako se radi i koristi vlastiti glosar.

Uvodno je iz vlastitog iskustva dao jasne razloge zašto raditi svoj glosar, prikazao je i obrazložio polja koja smatra da bi trebao svaki glosar imati. Jedanaest polaznika je imalo različita iskustva u obradi i radu s glosarima pa je bilo dosta pitanja i interesantne diskusije. Denis je prikazao jednostavan glosar i polemizirao o značaju polja da bi došao do proširenog glosara, međunarodnoga standarda i izmjenjivog formata glosara. Veliko iskustvo mu je omogućilo da upozori na moguće probleme pri radu na velikim projektima i izmjenom glosara među više prevoditelja.

Natprosječno informatičko predznanje mu je omogućilo da prikaže rad s vlastitim makro programom koji koristi u MS Wordu za stvaranje vlastitog glosara. Pokazao je kako doći do izmjenjivog formata i Excelove tablice koja je najčešći oblik koji prevoditelji koriste za vlastite glosare. Dao je upute o načinu izmjenjivanja glosara i prikazao jedan dorađeni glosar koji prevoditelji dobiju pri radu na velikim projektima nekih multinacionalnih kompanija ili prevoditeljskih agencija.

Naši polaznici su se upoznali s izradom vlastitog glosara, njegovim prednostima koje rezultira konačno većom kvalitetom prijevoda i ujednačenom terminologijom, te nekim besplatnim alatima koji im mogu biti od koristi pri svakodnevnom radu. Jednom riječju, upoznali su se s bogatim iskustvom jednoga prevoditelja u izradi i korištenju glosara i na kraju seminara su se svi složili da bi za ovako važnu temu trebalo organizirati dulji seminar za koji su pokazali veliki interes, a što su rekli o seminaru pogledajte u nastavku.

 Komentari polaznika

 "Vrlo korisno za svačiji praktični rad" (Gordana Štampar, Državni zavod za statistiku)

  "Predavač izuzetno puno zna, ali bi trebao strukturirati predavanje." 

  "Jako sam zadovoljna, sve je vrlo iskoristivo u praksi i dobro objašnjeno." (Maja Mrgić)

 "Dobar pregled jednostavnih i/ili besplatnih alata za obradu terminologije. Predavač je vrlo stručan. Atmosfera na seminatu je bila vrlo ugodna i otvorena."

  "Premalo vremena s obzirom na temu" 

  "Odličan!" (Lea Kovacs)

  "Predavač jako dobro pripremljen i komunikativan, trudio se prenijeti sve informacije o temi. Predavanje mi se dopalo." (Đurđica Bubreg)

Podijeli na:      
Website Security Test