Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Radionica konsekutivnog prevođenja* | U19

Lidija Šimunić Mesić, mag. univ. spec., Trinom, Strojarska 24, Zagreb
23.11.2017.

photo blog

Jeste li već bili u situaciji da iznenada morate „uskočiti“ i konsekutivno prevesti nečije obraćanje, pozdravni govor ili prezentaciju? Ako ste već bili u sličnoj situaciji ili možete predvidjeti da bi vam se to moglo dogoditi, onda je ova radionica dobar početak ulaska u novo područje prevođenja!

Cilj

  • savladati osnove konsekutivnog prevođenja 
  • uspostaviti i usvojiti sustav vođenja bilješki pri konsekutivnom prevođenju
  • unaprijediti svoje vještine konsekutivnog prevođenja
  • osvijestiti kriterije vrednovanja prijevoda

O radionici

Radionica će dati teoretski uvod u proces konferencijskog prevođenja te pružiti polaznicima priliku da prevode i analiziraju prijevode drugih.

Pitanja na koja ćemo odgovoriti u teoretskom dijelu:

  • Što je konferencijsko prevođenje?
  • Koje su bitne sličnosti i razlike konsekutivnog i simultanog prevođenja?
  • Koje su sastavnice procesa prevođenja?
  • Koja je važnost bilješki kod konsekutivnog prevođenja?
  • Kako se pripremiti za konsekutivni prijevod?
  • Koje su pretpostavke da bi prijevod bio uspješan?

U drugom će, radnom, bloku polaznici/e imati priliku vježbati konsekutivno prevođenje temeljem pripremljenih govora različite duljine.

Kome je seminar namijenjen

Radionica je namijenjena svim prevoditeljima koji se žele okušati u konsekutivnom prevođenju, ali i onim prevoditeljima koji se već bave izazovom konsekutivnog prevođenja i koji traže prigodu za usavršavanje svojih vještina.

Plan rada 

8:45 h   Prijava polaznika
9:00 h   Pozdravna riječ organizatora, predstavljanje predavača; interaktivno predstavljanje polaznika 
9:30 h

Teorijski uvod: područja prevođenja, cilj prevođenja; bilješke u prevođenju
Kraći govori (1 - 2') kao ilustracija
Priprema za prijevod
Vrednovanje prijevoda

10:45 h  Stanka; kava i sok
11:00 h  Vježbe konsekutivnog prevođenja
12:30 h   Stanka; ručak
13:30 h  Nastavak vježbi (povećava im se duljina i zahtjevnost)
15:00 h  Anketa Programskog odbora, podjela popisa sudionika i potvrda o sudjelovanju
15:10 h  Završna riječ organizatora i najava sljedećeg seminara

 

Pitanja su dobrodošla!


O predavaču
 

Lidija Šimunić Mesić, mag. univ.spec., Zagreb

Lidija Šimunić Mesić diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu studija bila je stipendist vlade savezne pokrajine Rheinland-Pfalz te je godinu i pol studirala na Sveučilištu „Johannes Gutenberg“ u Mainzu njemačku filologiju, anglistiku i komparatistiku. Radila je kao prevoditelj i tumač u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Više od dvadeset godina službenica je Ureda predsjednice Republike gdje od 2001. radi na poslovima pismenog i usmenog prevođenja. Pratila je predsjednike na njihovim inozemnim putovanjima, prevodila razgovore s inozemnim gostima, prevodila govore i rasprave na konferencijama. Godine 1996. završila je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH kao polaznica prve generacije. Godine 2006. završila je poslijediplomski specijalistički studij konferencijskog prevođenja na Sveučilištu u Zagrebu. Od 2008. godine akreditirana je prevoditeljica pri institucijama Europske unije. Pored toga prevela je dvadesetak knjiga iz područja povijesti, diplomacije, naftnog biznisa, prava, povijesti umjetnosti i vjere.

O organizatoru

Naši seminari i radionice mjesto su gdje se usvajaju praktična znanja i vještine, razmjenjuju iskustva i stvaraju poslovne, ali i prijateljske veze. Jednako se odnosimo prema svakom našem polazniku i želimo zajedničko vrijeme iskoristiti na najkvalitetniji i najkonstruktivniji mogući način!

Prilagođavamo se vama. Imate li pitanja, nedoumice, ili nešto što vas posebno zanima vezano uz ovaj seminar? Javite nam se. Kad se predavač prilagodi svojim polaznicima, učenje je kvalitetnije!

Podijeli na:      
Website Security Test