Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Pravopisne nedoumice | H59

dr. sc. Ivo Pranjković, gost: dr. sc. Lada Badurina, Trinom, Strojarska 24, Zagreb
05.12.2017.

photo blog

Zadaci ili zadatci? Na jesen ili najesen? Prevoditeljima ovakve dvojbe nisu strane. Zato smo pripremili seminar koji će dati odgovore na neka od najčešćih pravopisnih pitanja i pomoći prevoditeljima u odabiru prihvatljivih rješenja!

Cilj

  • Naučiti uočiti neke od najčešćih pravopisnih pogrešaka ili zamki i naučiti se nositi s njima
  • Na konkretnim primjerima prokomentirati aktualne pravopisne probleme
  • Naučiti odabrati pravo pravopisno rješenje i prevoditi bolje

O seminaru

Seminar će se sastojati od komentara s vježbama i zadacima s osobitim obzirom na različita rješenja koja nude postojeće pravopisne knjige.

Težište seminara bit će na aktualnim pravopisnim problemima vezanima za kontakte suglasnika u pismu (npr. zadaci ili zadatci), za reflekse jata, posebno iza tzv. pokrivenog r (npr. okrepa ili okrjepa, bregovi ili brjegovi), za sastavljeno i nesastavljeno pisanje (npr. najesen i na jesen, odsrca i od srca, nažalost i na žalost i sl.), za deklinaciju stranih vlastitih imena (npr. Leopardia ili Leopardija) i pridjeve od njih tvorene (Leopardiev ili Lepardijev, njujorški ili newyorški i sl.) te za interpunkciju, osobito za (ne)pisanje zareza. Za sva ta pravopisna pitanja ponudit će se komentari rješenja u postojećim pravopisnim priručnicima s primjerima iz prakse te zadacima za promišljanje.

Kome je namijenjen seminar

Seminar je namijenjen svim prevoditeljima koji žele poboljšati svoj rad, utvrditi znanje i razriješiti nedoumice.

Plan rada

8:45 h   Prijava sudionika 
9:00 h   Uvodna riječ organizatora i predstavljanje predavača i sudionika
9:15 h  Prvi dio 
10:45 h   Stanka; kava i sok
11:00 h   Drugi dio
12:30 h   Stanka, ručak
13:30 h  Treći dio
15:00 h  Anketa Programskog odbora, podjela potvrda o sudjelovanju i popisa sudionika 
15:10 h  Završna riječ organizatora i najava sljedećeg seminara

 

Sva pitanja su dobrodošla!

O predavaču

Ivo Pranjković

Redoviti profesor na Katedri za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tematske su cjeline njegove znanstvene djelatnosti sintaksa hrvatskoga standardnog jezika, povijest hrvatskoga jezika i jezikoslovlja, jezik franjevaca Bosne Srebrene, normativistička problematika i stilistika.

Objavio dosada dvadesetak autorskih knjiga te nekoliko stotina raznolikih znanstvenih i stručnih radova. Veći je broj knjiga uredio ili priredio za tisak.

Gost seminara – Lada Badurina

Redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, specijalistica za pravopisnu problematiku i suautorica jednog od aktualnih hrvatskih pravopisa.

O organizatoru

Naši seminari mjesto su gdje se usvajaju praktična znanja i vještine, razmjenjuju iskustva i stvaraju poslovne, ali i prijateljske veze. Jednako se odnosimo prema svakom našem polazniku i želimo zajedničko vrijeme iskoristiti na najkvalitetniji i najkonstruktivniji mogući način!

Prilagođavamo se vama. Imate li pitanja, nedoumice, ili nešto što vas posebno zanima vezano uz ovaj seminar? Javite nam se. Kad se predavač prilagodi svojim polaznicima, učenje je kvalitetnije!

Podijeli na:      
Website Security Test