Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Političko-pravna terminologija u njemačkom jeziku | S2NJ

dr. sc. Božica Kitičić Prunč, Trinom, Strojarska 24, Zagreb
01.03.2018.

Predstavljanje sudionika
Komentiranje primjera iz teksta
Fokusirani i raspoloženi sudionici

Kako nam je bilo na seminaru

U četvrtak, 1. ožujka, održali smo prvi njemački seminar u ovoj godini i prvi seminar u ovom semestru. Odlično otvaranje sezone! Dr. sc. Božica Kitičić Prunč, predavačica i prevoditeljica, održala nam je seminar o svom iskustvu prevođenja programa njemačke vlade. Zašto baš ovaj tekst? Zato što, kako sama kaže, „kao da je pisan kao zamka za prevoditelje“. Bogat političkim i pravnim pojmovima, žargonskim izrazima i potencijalnim stupicama, prava je riznica primjera i pouka za prevoditelje i tumače.

Primjeri koje je predavačica izdvojila bile su riječi i fraze koje nam se zbog svoje aktualnosti i širokog terminološkog područja kojem pripadaju mogu već sutra pojaviti u radu s tekstom, u prijevodu nekog dopisa, potvrde ili pravilnika. S druge strane, to su bili takvi primjeri koje je lako pogrešno razumjeti i otežati si prevođenje.

Razgovarali smo o tome što sve treba uzeti u obziru potrazi za odgovarajućim rješenjem i zašto je nekad lakše prevoditi na strani nego na materinski jezik. Predavačica je pripremila i glosar s problematičnim primjerima o kojima smo diskutirali.

Za uspješnost seminara nije dovoljno imati samo dobrog predavača i dobru temu – važni su ljudi. A mi imamo tu sreću da su naši polaznici sjajni prevoditelji spremni na učenje, kolegijalnost i razmjenu iskustava. I ovoga puta se to pokazalo kao dobitna kombinacija! Što su rekli o seminaru pogledajte niže.

 Komentari polaznika

 "Vrlo praktično i korisno" (Tomislav Kojundžić)

 "Simpatična predavačica, voljna podijeliti znanje i iskustvo" (Ankica Udovičić, Hrvatski sabor)

  "Vrlo informativan" (Mario Režić)

 "Odličan" (Anton Mohr)

  "Odličan!"

Podijeli na:      
Website Security Test