Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Radionica Trados 2019 – prevođenje s pomoću prijevodne memorije* | IN38

mr. sci. Damir Pavuna, Tehničko veleučilište Zagreb, Vrbik 8, Zagreb
05.10.2018.

Praktični rad je pola uspjeha!
Posao prevoditelja neraskidivo je vezan uz informatičku tehnologiju
Samo nekoliko uvodnih riječi i krećemo sa zadacima

Kako nam je bilo na seminaru

Novu sezonu seminara za prevoditelje tradicionalno smo otvorili radionicom Tradosa. Trados je najpoznatiji softver za prevođenje (CAT tool; computer assissted translation tool) i prakično je postao norma za sve prevoditelje. Omogućuje preglednije, lakše i, ono što je najvažnije, brže i dosljednije prevođenje.

Seminari i radionice za prevoditelje zamišljeni su kao mjesta zajedničkog učenja i profesionalnog usavršavanja. Zato je radionica Tradosa jedna od naših najdražih radionica s vrlo dugom tradicijom. Na njoj polaznici rade uvijek u najnovijoj inačici softvera (ovoga puta to je bio SDL Trados Studio 2019 Freelance) i upoznaju se s osnovnim principima rada u ovom nezamjenjivom alatu. 

Tako smo i ovoga puta zajedno tražili odgovore na pitanja poput: što je to prijevodna memorija (TM, translation memory) i kako je napraviti? Kako podesiti program da odgovara zahtjevima konkretnog projekta ili klijenta? Što je sve na raspolaganju prevoditelju, koji alati su dostupni u paketu, koji jezični resursi? Kako prevoditelj odlučuje o krajnjem izgledu prijevoda? Koja je razlika između prevođenja u Tradosu i strojnog prijevoda? Kako pomoću konkordancije možemo prevoditi brže i dosljednije? Polaznici su sve ove mogućnosti iskušali u samom softveru, na praktičnim zadacima i vježbama.

Sve smo to zaokružili ugodnom i kolegijalnom atmosferom, što je rezultiralo sjajnom ocjenom radionice i lijepim uspomenama! 

 Komentari polaznika

  Odlično, jako korisno

  Jasniji pregled svih funkcija za početak rada

  Korisno. Ugodna radna atmosfera

  Vrlo korisno

Podijeli na:      
Website Security Test