Tečajevi - stjecanje novih vještina i znanja

Ideja o cjeloživotnoj karijeri u okviru stalnog posla koji se temelji na obavljanju svakodnevnih dužnosti zahvaljujući nekoliko davno usvojenih vještina čini se danas jednako staromodnom kao i fiksni telefonski aparat. Ideja je to koju povezujemo s udobnošću i opuštenošću, ali koja je za današnje potrebe nepraktična i neupotrebljiva. Neprestano prilagođavanje novim okolnostima, dostupnost i stremljenje ka izvrsnosti imperativi su u današnjem poslovanju. Stoga ne čude brojni team-buildinzi, edukacijski posjeti i tečajevi usavršavanja kojima pribjegavaju suvremeni poslodavci kako bi potaknuli svoje zaposlenike na stjecanje novih znanja i vještina i brušenje starih.

Slobodni stručnjaci (tzv. freelanceri) možda su još i ranije shvatili kako se praćenje novih trendova u poslovnom i obrazovnom svijetu itekako isplati. Takvo hvatanje koraka s vremenom bit će neizostavan dio profesionalnog života budućnih, ali i mnogih sadašnjih generacija. Stoga se postavlja pitanje: kako se nositi s tim izazovom i kao zaposlenik neke institucije i kao „slobodnjak”? Kako se proaktivno uhvatiti u koštac sa zahtjevima poslodavaca, društva i u konačnici samog Zeitgeista?

Točno je to da stjecanje novih vještina često podrazumijeva izlazak iz vlastite zone komfora. Ali, barem ne mora značiti i napuštanje udobnosti vlastita doma. Naime, raznovrsni tečajevi, treninzi i predavanja nude se online, a kao potvrda stečenog znanja izdaju se certifikati, svjedodžbe, čak i diplome nekih sveučilišta.

Za sve one koji ne znaju gdje početi, slijedi nekoliko zgodnih izvora za poduzimanje prvih koraka u pravom smjeru:

1. Coursera 

Coursera je jedna od najpoznatijih web-stranica u području cjeloživotnog učenja. Može se pohvaliti suradnjom s brojnim europskim i svjetskim sveučilištima te renomiranim institucijama. Putem ove platforme možete slušati tečajeve Sveučilišta u Kopenhagenu o nastanku solarnog sustava, učiti kako se akademski izražavati od profesora lingvistike sa Sveučilišta u Lundu ili pak otkrivati svoju umjetničku stranu slušajući predavanja u organizaciji svjetski poznatog muzeja MoMa. Mogućnosti su goleme, samo trebate pronaći svoju nišu.

2. Udemy 

Želite li steći informatičke ili matematičke vještine, u tome vam može pomoći Udemy. Pregledni popisi i tematska podjela na njihovim stranicama uvelike olakšavaju pronalaženje područja u kojima želite poboljšati svoja znanja. Nisu svi  tečajevi besplatni, ali često se nude razni popusti.

3. Creative live 

Ako želite učiti i istodobno teoriju pretvoriti u praksu, na stranici Creative Live možete sudjelovati u radionicama koje se prenose uživo.

4. Reddit Lectures

Ponekad je pak dovoljno slušati te oni skloniji postupnom upijanju znanja mogu pribjeći stranici Reddit Lectures. Tamo se mogu naći videozapisi s predavanja istaknutih profesora i mislilaca. Dobar primjer je i FORA.tv putem koje možete prisustvovati raznoraznim panel-diskusijama i konferencijama akademske, znanstvene i poslovne zajednice.

5. Massive Open Online Courses

Za što brže i uspješnije pronalaženje besplatnih tečajeva po područjima interesa tu je Massive Open Online Courses, gdje se nudi najopsežniji popis tečajeva i kolegija u području visokog školstva koji se mogu polagati online.

Opcije za učenje i usavršavanje zaista su sve brojnije i kvalitetnije, a i odnos prema njima se mijenja – sve više poslodavaca priznaje i cijeni ovakvo dodatno usavršavanje.

Učenju nema kraja

Kao vrsni poznavatelji jezika i jezikoslovlja, prevoditelji su osobito svjesni toga da proces učenja nikada nije zaokružen. Uvijek postoji prostor za napredak, nadogradnju vlastitih znanja, stjecanje novih sposobnosti i kvalifikacija, bilo širenjem vokabulara u određenom području, specijalizacijom kao što je primjerice stjecanje vještine simultanog ili konsekutivnog prevođenja ili učenjem kako raditi s najnovijim CAT alatima. Uz korisne online tečajeve, nude se i raznovrsne radionice, specijalizirani seminari i škole prevođenja kojima je svrha olakšavanje tog procesa cjeloživotnog ulaganja u vlastite sposobnosti.

Trebate kvalitetan prijevod?

Zatražite ponudu odmah!