Razum i osjećaji u doba koronavirusa

Što sa sobom u samoizolaciji?

Nemoguće je, a nije ni preporučljivo, ignorirati što se događa oko nas s ovom pandemijom koronavirusa. Dok pratimo preporuke nadležnih institucija i iščitavamo novosti na internetu, zbilja je lako zapasti u očaj. Osim toga, i poslovanje je usporeno, projekti su stali i čeka se razvoj situacije.

Jedna od prednosti našeg posla jest da ga uglavnom možemo raditi od kuće (kolege konferencijski prevoditelji, mislimo na vas!). Rad od kuće može predstavljati neke izazove, ali uz pripremu i malo dobre volje, i to se može organizirati. Mi smo krenuli s radom od kuće krajem prošlog tjedna, bez prevelikih poteškoća, stoga do daljnjega nismo dostupni na adresi u Amruševoj, ali tu smo za vas putem telefona i e-pošte!

Prijedlozi za razonodu, zdravlje i komadić veselja u vrijeme pandemije koronavirusa

Nije lako ne misliti o svemu što se događa, i može nam se svima dogoditi da nam misli lutaju i teško nam se usredotočiti. A ako su vam se k tome i projekti prorijedili i klijenti utihnuli, lako je osjećati se beznadno i zatočeno. Zato smo pripremili ovaj mali popis prijedloga za razonodu, zdravlje i komadić veselja:

Vježbanje

Iako je preporučeno da se držimo vlastitih domova dok traje pandemija koronavirusa, ne znači da trebate zapostaviti vježbanje, dapače – ono vam može pomoći odvratiti misli, razbuditi tijelo i doprinijeti boljoj koncentraciji. Konačno, kretati se treba, pa kad već nije preporučljivo ići u teretanu, poslužite se nekim od planova vježbanja koje možete izvoditi u kući.

Osvrt na trenutnu situaciju s koronavirusom iz perspektive jezičnog profesionalca

Časopis Multilingua objavio je poziv za prijavu radova na temu sociolingvističkih perspektiva pandemije virusa COVID-19. Možda je ovo prilika da otkrijete ili ponovno pokrenete svoj dar za pisanje znanstvenih radova?

Čitanje

Mi trenutno čitamo Olgu Tokarczuk (u prekrasnom prijevodu Mladena Martića) i Williama Morrisa, a sigurni smo da i vi imate poduži popis kojem se valja posvetiti. Ako i nemate popis, pregršt dobrih ideja možete naći na portalu BEK.😊

Blog o koronavirusu i samoizolaciji

Virtualne šetnje poznatim muzejima i galerijama

Putem Googleove usluge Arts&Culture dostupno je nekoliko virtualnih šetnji, sigurnih od koronovirusa, nekim od najpoznatijih svjetskih galerija i muzeja. Ako ste pak oduvijek maštali o šetnji čuvenim peterburškim Ermitažem, postoji i ovaj prekrasni (nešto duži) video. Svakakva su nam čudesa dostupna zahvaljujući tehnologiji i nije zgoreg utjehu pronaći upravo u umjetnosti!

Pomaganje drugima

Naravno, tko je u mogućnosti, i uz sve mjere opreza. Jedna od divnih stvari koje su postale vidljivije u ovoj krizi zdravlja i zdravstva jest da postoji zbilja veliki kapacitet za solidarnost. Praktično preko noći organizirale su se grupe za organizaciju pomoći starijim i/ili ugroženim sugrađanima u koje se možete lako uključiti i pronaći savjete za uključivanje u mrežu pomoći.

Pospremanje za nove poslovne prilike

Znamo da nije visoko na popisu prioriteta, ali nije loše da odradimo sve ono za što inače nemamo vremena, kao što je održavanje glosara, uređivanje prijevodnih memorija, izrada prijevodnih memorija, pospremanje nereda u mapama i na radnoj površini, brisanje nagomilanih verzija istog prijevoda, usavršavanje rada u Tradosu. Jednom kad ova pandemija prođe, bit ćete spremni na sve nove poslovne izazove!

Šetnja u prirodi

Na sigurnoj udaljenosti od drugih i koronavirusa, na svježem zraku i na ovom lijepom proljetnom suncu, šetnja u prirodi dobar je recept za punjenje baterija i osiguravanje dovoljne fizičke aktivnosti.

Učenje

Možda ste od onih jako marljivih i ovo razdoblje koronavirusa iskoristite da savladate neka nova područja ili usavršite nešto što ste jednom davno započeli? Internet je prepun kvalitetnih izvora, uz malo truda možete već danas krenuti u osvajanje novih znanja!

Kave skajpače, vajberače, vocapuše

Nije lako biti razdvojen od prijatelja i obitelji. Srećom, i tu nam tehnologija pomaže da premostimo jaz – sada kave pijemo virtualno, pred kamerama! Jeste li znali da su Japanci već skovali i novu riječ za virtualno druženje uz piće?

Proći će i ovo. Čuvajte se, čuvajte svoje bližnje, budimo odgovorni i strpljivi. Ako vam ponestane inspiracije, bacite oko kako to rade Talijani. Ako vam mi možemo kako pomoći, tu smo!

Trebate kvalitetan prijevod?

Zatražite ponudu odmah!