Kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s upotrebom kolačića.
Saznaj više / U redu

Kratko, slatko i optimizirano: Prevođenje za web i na webu | E80

Tena Šojer, mag., Trinom, Strojarska 24, Zagreb
27.04.2017.

Počeli smo s teorijskom podlogom
Rad na primjerima
Rasprava o dobrim i lošim rješenjima
Analizirali smo i naše stranice
Predlagali smo rješenja
Najbolje se radi u malim grupama

Kako nam je bilo na seminaru?  

U četvrtak, 27. travnja, održali smo dugo očekivani seminar o novom tipu prevođenja: prevođenju za web. Internet je postao središnji medij i sve više klijenata traži od prevoditelja prijevode namijenjene upravo njemu. No, kao i svaki medij, on nosi neke posebnosti i prevoditeljima je važno upoznati se s njima, kako bi što bolje mogli odgovoriti na izazove suvremenog prevoditeljskog tržišta. S tom idejom smo i osmislili ovaj seminar i za njega odabrali predavačicu koja u svome radu spaja ljubav prema jeziku i pisanoj riječi, prevoditeljstvo i pisanje za web te rad u tehnološkim tvrtkama. Takav jedinstveni uvid pomogao nam je da organiziramo uistinu praktičan seminar radioničkog tipa na kojem su naše polaznice dobile priliku raditi na konkretnim primjerima i postaviti sva pitanja koja su ih mučila, ali i razmijeniti iskustva s klijentima i projektima. 

U prvom dijelu seminara razgovarali smo o posebnostima mrežnih stranica i kako se one odražavaju na tekstove koji se na njima nalaze, koje su funkcije tih tekstova i kako su strukturirani. Zatim smo se upoznali s optimizacijom teksta za tražilice (SEO) i što ona znači za proces prevođenja, a dobili smo i neke korisne savjete i smjernice za rad. Na kraju teorijskog dijela upoznali smo se sa sustavima za unos sadržaja na web (CMS - content management system).

U drugom dijelu seminara na primjerima smo analizirali dobra i neka malo manje dobra prijevodna rješenja, razgovarali o zahtjevima naručitelja i o svim elementima koje valja uzeti u obzir pri planiranju projekta prevođenja weba.

Upravo taj radionički pristup, uz veliku stručnost predavačice, pokazao se kao pun pogodak! Manji broj polaznika, konkretni problemi i realni scenariji, otvorenost ka stjecanju novih znanja i vještina i standardno dobra atmosfera na našim seminarima stvorili su jedno zbilja lijepo iskustvo, ocijenjeno najvišom ocjenom. I najvažnije od svega je da su se polaznice na kraju osjećale spremne da prihvate nove izazove u svom radu, da znaju procijeniti koliko njihov rad vrijedi i da su spremne raditi još kvalitetnije! U nastavku pogledajte što su rekle o seminaru.

 Komentari polaznika

 "Vrlo zanimljiv i interaktivan seminar. Odlična predavačica."

 "Veoma zanimljiva i dobro obrađena tema - nadmašilo moja očekivanja. Naslov savršeno odgovarao temi!" (Susan Jakopec)

 "Odlična predavačica, stručna i ima odgovore na sva pitanja :)" (Nina Kapel, Studio Bocca)

Podijeli na:      
Website Security Test