Koji Trados odabrati - Freelance ili Freelance Plus

Prvo što trebate znati jest koji Trados odabrati

Trados dolazi u Professional i Freelance verziji koje se razlikuju prema potrebama korisnika. Trados Professional nudi razne mogućnosti suradnje i upravljanja prevoditeljskim projektima i memorijama, a njime se najčešće služe veliki prevoditeljski odjeli. Ipak, većina vaših kolega radi u ništa manje profesionalnoj Freelance ili Freelance Plus verziji, ali s malo drukčijim prednostima i funkcijama te po nižoj cijeni.

Svaki korisnik za upotrebu softvera dobiva jedinstvenu licenciju i korisnički račun kojim upravlja svojom licencijom.

KOJU VERZIJU TRADOSA ODABRATI?

Trados Freelance softver je u kojem prevodite, lektorirate i pregledavate svoje prijevode. S obzirom na to da radi s resursima na računalu, možete raditi bez spajanja na internet (i bez eventualnih ometanja koje to sa sobom nosi!). Sve Freelance verzije iz serije 2021 rade sa svim kombinacijama jezika. U prijašnjim verzijama to nije bio slučaj – postojalo je ograničenje na pet radnih jezika.

Trados Freelance i Freelance plus

Trados Freelance dolazi u varijanti Freelance i Freelance Plus. Obje se odnose na isti paket funkcija i mogućnosti. Namijenjeni su radu jednog korisnika, s neograničenim kombinacijama jezika koje se prilagođavaju za svaki pojedinačni projekt koji prevodite.

Tako Trados Freelance radi na jednom računalu, a Trados Freelance Plus na dva. To znači da Freelance Plus možete instalirati na laptopu i na stolnom računalu. Tako možete raditi dok ste na putovanju ili na vikendici (ako baš morate 😊), a popularan je odabir i za male prevoditeljske ekipe od dvije osobe.

Instalacija i aktivacija Trados programa za prevođenje

Važno je napomenuti da kod Tradosa razlikujemo instalaciju i aktivaciju. Instalaciju (postavljanje softvera na računalo) moguće je napraviti na bilo kojem broju računala. Međutim, broj aktivacija odnosno mogućnosti da softver „otključate“ i radite u njemu, ograničen je verzijom. Tako kod Trados Freelancea govorimo o jednoj aktivaciji odnosno radu na jednom računalu. Freelance Plusa ima dvije aktivacije, tj. moguć je rad na dva računala.

Program za prevođenje - Trados

Podignite svoj rad na novu razinu – prevodite brže, preciznije i lakše uz Trados!

Saznajte više…

Što je važno znati pri odabiru svojeg Trados Freelance softvera?:

  1. Aktivaciju je moguće deaktivirati i ponovno aktivirati („paliti i gasiti“) neograničeni broj puta. Ako imate Trados Freelance instaliran na tri računala (npr. radite u uredu, od kuće ili iz vikendice), između njih možete prebacivati aktivaciju kako i koliko vam drago. Ako se često prebacujete s jednog na drugo računalo, možda je Trados Freelance Plus verzija za vas. Tako ste malo sigurniji da nećete negdje zaboraviti napraviti deaktivaciju pa da ne možete raditi na željenom računalu.
  2. Aktivacije ne mogu međusobno komunicirati. Ako radite na istom projektu na dva računala (tj. u dvije aktivacije) prijevod, prijevodna memorija i terminološka baza neće se sinkronizirati, morate ih „seliti“ s računala na računalo. Tome se djelomično može doskočiti tako da sve radne datoteke uvijek pohranjujete na oblak i onda ih otamo povlačite na odabrano računalo.
  3. Verzija Trados Freelance može se nadograditi na Trados Freelance Plus ako vam se pojavi potreba za dodatnom aktivacijom.

KOLIKO VRIJEDI LICENCIJA?

Svaka Trados licencija u načelu vrijedi neograničeno i plaća se samo jedanput. To znači da ako danas kupite Trados Freelance 2021, ne postoji nikakva obveza da kupite novu verziju ili nadogradnju kada ona postane dostupna. Neki kolege još uvijek rade u Trados Freelance 2011 bez problema! Ipak je važno napomenuti da svakih nekoliko godina proizvođač prestaje osiguravati podršku za stare verzije, pa je preporuka redovito nadograđivati svoje licencije koliko je to moguće. Što redovitije to radite, pojedinačna cijena nadogradnje je manja. Npr. cijena nadogradnje s verzije 2019 na 2021 manja je od cijene nadogradnje s verzije 2017 na 2021.

Edukacije - Trados freelance plus

Želite li naučiti raditi s Tradosom? Zavirite u naše radionice!

Saznajte više…