Novi ste korisnik Tradosa ili se tek spremate zakoračiti u svijet računalno potpomognutog prevođenja (eng. CAT tools)? Znamo da se nekad čini strašno i zato vam želimo pomoći da lakše počnete s radom! Izdvajamo devet savjeta za lakši rad s Tradosom:

Program za prevođenje - Trados

Podignite svoj rad na novu razinu – prevodite brže, preciznije i lakše uz Trados!

Saznajte više…

1. Ne zaboravite na hrvatski jezik

Prilikom prvog postavljanja Freelance verzije Tradosa, sustav će vas pitati da odaberete radne jezike. Imate pravo na pet jezika (kod Professional verzije nema ograničenja u broju jezika). Trados podržava sve inačice jednog jezika (npr. australski i britanski engleski bit će omogućeni odabirom samo opcije „English“), ali važno je da ne zaboravite i hrvatski, odnosno jezik na koji prevodite!

2. (De)aktivacija Tradosa

Instalacija i (de)aktivacija različiti su postupci kad je Trados u pitanju. Instalacija se može napraviti na nekoliko računala, ali aktivacija je određena vrstom licencije koju imate. Freelance je jedna aktivacija, a Freelance Plus su dvije. To znači da u jednom trenutku možete raditi na jednom, odnosno dva računala. Nažalost, ni s jednom verzijom Tradosa nije moguće istovremeno raditi na istom dokumentu koji će se ažurirati simultano sa svih računala. Međutim, neke verzije omogućuju zajednički rad na prijevodnoj memoriji (Professional Network s GroupShare serverom).

Ako primjerice idete na put i nosite prijenosno računalo jer želite raditi na putu, licenciju možete deaktivirati na stolnom računalu i aktivirati na prijenosnom računalu. Jako je važno imati na umu da različite instalacije Tradosa među sobom ne komuniciraju. To znači da prije deaktivacije trebate spremiti sve napravljene prijevode i ažurirati prijevodne memorije na memorijskom štapiću ili u oblaku kako bi vam bili dostupni za daljnji rad. Ako putujete na duže vrijeme ili privremeno ne upotrebljavate licenciju iz bilo kojega drugog razloga, deaktivirajte svoj Trados – zlu ne trebalo! Naravno, moguće je npr. u slučaju kvara računala „vratiti“ licenciju, ali je velika gnjavaža.

Deaktivacija se pokreće pritiskom na gumb „Deactivate“ u izborniku „Help“, a aktivacija se pokreće unosom vašeg jedinstvenoga licencijskog ključa (kojemu pristupate putem svog korisničkog računa) u za to predviđeno polje u skočnom prozoru.

3. Urednost je ključna

Najtoplije preporučujemo dosljedno organiziranje dokumenata! Kako bi vam rad bio što ugodniji, predlažemo da osmislite sustav spremanja dokumenata i prijevodnih memorija. Ovo je zbilja vrijedno vaše pažnje, jer ćete teško naći dokument naziva „Tekst1“ nekoliko mjeseci nakon što ste ga preveli, a baš sad vam treba za neki slični prijevod. Predlažemo naziv u formatu „datum/naziv ili ime klijenta/naziv ili tema dokumenta/izvorni jezik/ciljni jezik“. Primjerice: „201802014 Dukat financijsko izvješće 2017 HR EN“ – na samom početku je datum koji počinje od veće prema manjoj vrijednosti kako bi vam dokumenti bili automatski kronološki poredani u mapi! Prijevodne memorije možete imenovati na sličan način: „područje (i uže područje)/klijent/jezični smjer“, primjerice: „Ekonomija financijski izvještaji Dukat HR EN“.

rad s tradosom

4. Ne zatrpavajte svoj Trados

Iako to neće usporiti rad programa, puno je preglednije da među aktivnim projektima u Tradosu imate samo one prijevode na kojima doista i radite, a one koji su završeni ili pokrenuti samo radi analize označite gotovima, spremite u mapu i obrišete iz Tradosa. Oči će vam manje vrludati po ekranu i manje ćete se umarati!

5. Pitanje formata

Vaš Trados omogućuje vam rad s mnogo različitih tipova dokumenata, a vjerojatno ćete najčešće raditi tekstove u Wordu, Excelu i PDF-u (koji može potencijalno predstavljati problem ako je riječ o slici). Ipak, ponekad ćete raditi s nešto drugačijim formatima, pa tako primjerice možete raditi i prijevod web stranice – samo je spremite (save as) kao webpage HTML only i uvezite u Trados!

6. Strpljivo s prijevodnim memorijama

Stvaranje prijevodnih memorija postupkom „Align“ proces je koji traje neko vrijeme i najmudrije ga je planirati prema dinamici posla koja vam odgovara. Primjerice, ako očekujete sljedeći mjesec prijevode iz nekog područja koje ste već radili, pripremite prijevodne memorije baš za to područje. Na taj način ćete najbolje moći vidjeti sve prednosti rada s prijevodnim memorijama!

7. Podijelite prijevodne memorije prema područjima

Prevelika i neuredna prijevodna memorija „svaštara“ ne daje vam dovoljno jasan pregled kojim resursima baratate i greške se mogu podvući vrlo lako. Ne ažurirajte prijevodnu memoriju ako niste sigurni u rješenja!

8. Samo bez panike

SDL Community, forumi, prevoditeljske grupe na društvenim mrežama… puno je mjesta na kojima možete potražiti pomoć, i većina grešaka koje se javljaju pri radu s Tradosom su vrlo lako rješive.

9. Ključno: dajte si vremena i isplanirajte vježbanje s Tradosom

Stvarno. Nemojte čekati da vam dođe prvi posao s Tradosom i da ste u panici zbog roka!

Ako su vas ovi savjeti potaknuli da želite znati još više, pridružite nam se na našoj radionici Tradosa!

Edukacije - Trados freelance plus